Zijn opblaasbare rubber boten net zo veilig als harde boten?

Het blijkt dat opblaasbare boten in veel opzichten zelfs veiliger zijn dan harde boten.

Is het u ooit opgevallen dat de kustwacht en het leger beide opblaasbare RIBs gebruiken als reddingsboten? Waarom denkt u dat dat zo is?

Denk daarbij eventueel ook aan het feit dat er verschil tussen opblaasbare- en harde supboards. Ik hoor je nu al denken: “wat is een paddle board?” Een paddle board is een soort surfplank waarop je moet peddelen. Mocht je hier interesse in hebben? Dan kun je bijvoorbeeld een Jobe supboard kopen.

Gemakkelijke instap in het water:

Wanneer een zwemmer op een kleinere boot met harde schaal wil klimmen, kan de stijve aard van de boot ertoe leiden dat de zijkant onderloopt en water verzamelt, of zelfs omslaat in de richting van de zwemmer. Opblaasbare rubberboten zijn zeer moeilijk om te kantelen.

Gemakkelijker om te keren:

Als de boot op de een of andere manier omslaat, is een opblaasbare rubberboot veel gemakkelijker recht te zetten en zal er geen water in staan.

Meer drijfvermogen:

De opblaasbare buizen en het lage zwaartepunt zorgen voor een uitstekend drijfvermogen in het water, veel beter dan dat van een boot met harde schaal.

Onzinkbaar:

De gescheiden kamers in opblaasbare kwaliteitsboten zijn een veiligheidsmaatregel. Zelfs als één buis lek raakt en leegloopt, blijft de andere kant nog boven water dankzij de lucht in de overblijvende buis.

Hier is een leuke video waarin een aantal veiligheidsaspecten van opblaasbare rubberboten versus harde boten worden vergeleken.

Hoewel je kennis van de veiligheid van het varen zal verbeteren met de ervaring, is het belangrijk om jezelf op voorhand te informeren over het onderwerp.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u er zeker van kunt zijn dat uw opblaasbare waterscooter veilig blijft, en hoe u hem op een veilige manier kunt gebruiken. Het is noodzakelijk dat u ook de gebruikershandleiding van uw boot leest, waarin meer veiligheidsrichtlijnen staan.

Opblaasbare boot veiligheidstips

Laten we beginnen met het schetsen van veiligheidstips die specifiek zijn voor opblaasbare boten, waarna we het zullen hebben over de algemene veiligheid van het varen.

Veiligheidscontrole vóór de tewaterlating:

De veiligheid van opblaasbare boten begint al voordat u het water op gaat. Controleer uw boot na het opblazen grondig op scheuren of gaten. Luister ook of u sissende geluiden hoort, om te horen of er lucht uit de slangen of de ventielen ontsnapt.

Sleep uw boot niet:

Slepen met je boot over de grond is de beste manier om je boot te beschadigen. Sleep niet met uw opblaasbare boot, het zal het materiaal beschadigen en waarschijnlijk lek gaan.

Wanneer u uw boot te water laat of uit het water haalt, moet u hem ofwel dragen als hij licht genoeg is, ofwel tewaterlatingswielen gebruiken als het een zwaardere boot is.

Reddingsvesten redden levens:

Hier is een schokkend cijfer: De meerderheid van de dodelijke ongevallen op het water zijn het gevolg van verdrinking, en 90% van de slachtoffers droeg geen zwemvest.

Kinderen moeten altijd een reddingsvest dragen, punt uit. Bij volwassenen hangt het af van het soort activiteit en de zwemvaardigheid. Wildwatervaren is ondenkbaar zonder reddingsvest, maar een dagje aan het meer is ondenkbaar met een reddingsvest.

Hier zijn enkele betaalbare en veilige reddingsvesten.

Warm/koud verandert de luchtdruk:

De lucht in de opblaasbare buis zal krimpen en uitzetten, afhankelijk van de temperatuur.

Warm weer doet de lucht uitzetten (vooral direct zonlicht), wat de druk in uw tube kan verhogen en overinflatie kan veroorzaken. Misschien moet u dit compenseren door er wat lucht uit te laten. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijke overinflatie tot een breuk van de tube leidt, maar in sommige situaties kan het gevaarlijk zijn. Zo kan een overvolle wildwaterkajak bij het raken van een scherpe rots lek raken.

Koude temperaturen leiden tot een lagere luchtdruk in je inflatable. Hij zal niet zinken, maar zal minder efficiënt worden en extra weerstand in het water veroorzaken.

Items om mee aan boord te nemen: Als je gewoon wat rondpeddelt op het meer dicht bij de oever, heb je niet veel nodig. Maar als je een langere tocht plant, is hier een overzichtelijke lijst van zaken die je aan boord moet hebben:

Reparatieset:

Moderne, kwaliteitsvolle opblaasbare boten zijn gemaakt van zeer duurzaam materiaal. Murphy slaapt echter nooit, dus als u een langere boottocht plant, moet u altijd een reparatiekit bij u hebben. Hier is een geweldige op Amazon.

Handpomp:

Het niet hebben van een handpomp aan boord kan snel een veiligheidsrisico worden, vooral als je ver van je basis bent. Ik heb een eilandexcursie gehad die heel slecht afliep omdat ik vergeten was mijn handpomp mee te nemen.

Zonder twijfel, de beste handpomp om in uw boot te hebben is de K-Pump Mini, lees maar eens wat anderen erover zeggen. Ik vertrek nooit voor lange reizen zonder.

Hij is prijzig, maar de enige die je niet laat stranden, en je hoeft hem maar één keer te kopen. Trap niet in een goedkope imitatie bij Walmart, die zijn niet betrouwbaar.

Op meerdaagse tochten:

Als je van plan bent om langer dan een dag op het water te blijven, moet je een paar extra items meenemen:

  •       Zaklamp
  •       Eerste hulp doos
  •       Fakkels
  •       Fluit
  •       Kaarten
  •       Mobiele telefoon + oplader + extra batterijen

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share