State of the Amsterdam blockchain-ecosysteem: ‘we kunnen een belangrijke speler in de wereld worden’

Wat is momenteel de populairste hub voor alles wat crypto of blockchain is? Als je aan Amsterdam denkt, dan….nee. Maar het heeft wel het potentieel, zeggen zowel CryptoCanals Eléonore Blanc als Rudolf Van Ee van BCNL. Bij de start van Dutch Blockchain Week, georganiseerd door Van Ee, vertellen ze over de huidige staat van het Amsterdamse blockchain-ecosysteem.

Het konijnenhol in

“Het gebeurt hier!” Dat dacht Eléonore Blanc in 2017 bij zichzelf. Nadat ze had deelgenomen aan een meetup waarin ze kennismaakte met cryptocurrencies, ging ze ‘door het konijnenhol’. Met haar achtergrond in politieke wetenschappen en openbaar management, kon ze ‘alleen verliefd worden op het ontwrichtende verhaal van bitcoin over financiële empowerment en economische vrijheid’, beschrijft ze.

Blanc werd al snel een belangrijke speler in het Amsterdamse crypto-ecosysteem. In 2019 richtte ze CryptoCanal op, een adviesbureau waarmee ze kennis kan verspreiden en een sterker ecosysteem in Amsterdam kan creëren. Als zodanig heeft ze gewerkt met Luno, OKEx en Bitcoin.com, Cyber ​​Capital en Satoshi’s Angels, publiceert ze de Humans of Crypto-podcast en organiseert ze meetups en deep dives voor de Amsterdamse cryptogemeenschap.

 

Dingen vertraagd

Snel vooruit naar 2021, en Amsterdam lijkt wat van zijn vroege magie te hebben verloren, zegt Blanc. “Een paar jaar geleden hadden we elke week evenementen en waren er zoveel toffe bedrijven. Nu is er ook veel bullshit.” Blanc wijt de first-mover achterstand. Hoe kun je een nft crypto kopen? “We waren heel vroeg, maar toen werden we eigenwijs. Destijds waren bedrijven zoals Bitonic die bitcoin wilden kopen via iDeal-betalingen revolutionair. Maar van daaruit zijn ze niet echt gegroeid.”

“Het idee om crypto uit te geven stierf een beetje”, zegt Blanc. “Veel van de originele spelers stapten uit en wat ik nu zie worden ontwikkeld, is goed in termen van crypto, maar het heeft niet dezelfde idealen als een paar jaar geleden. Het is nu moeilijker om iets geweldigs te vinden.” Er zijn enkele partijen die Blanc belangrijk vindt in het crypto-ecosysteem. Valutawissel Bitvavo doet wonderen voor de adoptie van crypto, zegt ze, terwijl fondsmanager Cyber ​​Capital fungeert als institutioneel investeringsfonds (waarvoor Blanc investeerder is). Het Amsterdamse Blockdata brengt het ecosysteem in kaart.

 

Lissabon, Dubai, Singapore, Berlijn

Dat roept de vraag op: waar gebeurt ‘het’ op dit moment? “In Europa zou ik Portugal zeggen”, zegt Blanc. “Door hun goede belastingbeleid hebben ze veel goede digitale nomaden aangetrokken die in de crypto-scene werken. Ten tweede zou ik Dubai zeggen. Ze willen innoveren omdat ze beseffen dat olie niet de toekomst is. Dus ze stopten veel geld in het ecosysteem. Dat betekent dat het ook veel oplichters aantrekt. Het is een beerput, maar wel een die zeker beweegt.”

Rudolf van Ee zoekt ook elders naar de grote blockchain-hubs. “Ik zou Singapore, New York zeggen. In Europa zijn Londen, Parijs en Berlijn grote hubs. Ik beschouw Amsterdam daar net onder.” Van Ee werkt al meer dan 5 jaar met blockchaintechnologie en is momenteel Managing Director van AIX21, dat talent werft voor blockchain-, AI- en cryptobedrijven.

 

Deze week is het Dutch Blockchain Week

Van Ee is ook medeoprichter van de non-profit stichting BCNL, die samen met Dutch Blockchain Coalition de Dutch Blockchain week organiseert. De Dutch Blockchain Week is een reeks evenementen om het Nederlandse ecosysteem te verbinden. Hun 2021-editie, om voor de hand liggende redenen volledig digitaal, begint vandaag en duurt tot het einde van de week, met 20 gesprekken met experts door heel Nederland en verschillende ontmoetingen met een breed scala aan partners.

Van Ee: “Het startup-klimaat in Amsterdam is echt goed. Er is een fantastische infrastructuur, veel kennis en het is over het algemeen inclusief, wat belangrijk is binnen de blockchain community. De wet- en regelgeving zorgt er echter voor dat interessante partijen hun zaken elders gaan doen. Nederland heeft altijd een ondernemersmentaliteit gehad, maar dit komt niet tot uiting in de passieve benadering van de overheid. In Duitsland of Singapore worden deze ontwikkelingen niet als eng of gevaarlijk beschouwd.”

 

Lokale succesverhalen

Als voorbeeld noemt Van Ee het feit dat cryptobedrijven moeite hebben met het openen van een bankrekening in Nederland. Het ging zelfs zo ver dat de Nederlandse cryptovereniging VBNL een rechtszaak aanspande tegen de Nederlandse bank over de regels waarmee cryptobedrijven te maken hebben. “Het mag elp, maar dat is natuurlijk niet bevorderlijk voor een goede samenwerking”, zegt Van Ee.

Van Ee ziet wel wat toffe dingen gebeuren in het Amsterdamse ecosysteem. Hij noemt het digitale modehuis The Fabricant, auteursrechtelijke beschermingsoplossing Wordproof of Workpi. “Ze laten cv’s op de blockchain toe, zodat iedereen de gegevens kan valideren. Ik ben mensen tegengekomen die beweren MIT, Harvard én Stanford te hebben gevolgd. Het zou geweldig zijn als deze instellingen mij dit eenvoudig zouden laten verifiëren, om het vertrouwen te vergroten.”

Een ander recent succes dat Van Ee graag noemt, is het nieuwe fonds van €106 miljoen van Maven 11 Capital voor blockchain en Distributed Ledger Technology. Ook ziet hij de adoptie van blockchain-oplossingen door grote bedrijven versnellen. de beste nft marketplace vind je online. “De afgelopen jaren waren ze geïnteresseerd in de technologie, maar ze voelden de situatie aan. De afgelopen twee jaar is hierin verandering gekomen. We zien nu bijvoorbeeld dat Deloitte en grote banken actief aan zelf-soevereine identiteitsoplossingen bouwen. Er zijn meer bedrijven in het ecosysteem en ze zijn actiever. Dat is geweldig nieuws.”

 

Nieuwe tak van de cryptoboom

Blanc is er niet helemaal van overtuigd dat de huidige bedrijfsoplossingen innovatie zullen bevorderen. Ze gaat liever wat meer ondergronds om de ondernemersgeest van de blockchain-gemeenschap in Amsterdam te vinden. “Ik ging vorige maand naar een NFT-meetup en het was het meest verbazingwekkende. Ik kende bijna niemand! Er groeit een hele nieuwe tak van de cryptoboom. Er waren AR- en VR-ontwikkelaars en ontwerpers in een hele nieuwe kring van mensen die geïnteresseerd zijn in crypto. De NFT-community in Amsterdam is prachtig om te zien.”

Ze is ook enthousiast over de toegenomen zichtbaarheid van cryptocurrencies bij het grote publiek. “Kijk naar bedrijven als Crypto.com, ze hebben advertentiedeals met alle grote sportwinkels. Als ze zoveel geld te besteden hebben, ben ik er helemaal voor. Ik juich elk adoptie-initiatief toe als het nieuwe mensen binnenhaalt.”

 

‘Samen aan de slag’

Toegang tot crypto voor een breed publiek is ook waar Van Ee blij van wordt, zegt hij. Dit werd onderstreept door de recente aankondiging van Meta, door het platform dat voorheen bekend stond als Facebook. “Eigenlijk zijn alle grote bedrijven op die kar gesprongen. Of het nu Budweiser of Adidas is, elk type industrie is nu aan het uitzoeken wat ze moeten doen met de metaverse en zijn web3-, blockchain-, crypto- en NFT-technologie. Beroemdheden en influencers zijn nu ook vol aan boord en pushen actief NFT’s en crypto. We hebben een aantal geweldige samenwerkingen gezien in de blockchain-ruimte met coole artiesten. Ongeveer 25 procent van de jongeren in Nederland bezit crypto. Dat opent de deuren naar veel nieuwe mogelijkheden.”

“Blockchaintechnologie was vroeger iets voor de financiële wereld, nu is het voor elke topsector. Dat is de grote verschuiving die momenteel gaande is. De vlucht die het de afgelopen jaren heeft gemaakt, is nu zichtbaar in elke branche.” Van Ee benadrukt wel de noodzaak van minder beperkende regelgeving. “Als Nederland de zaken op orde krijgt, denk ik dat we een speler van betekenis in de wereld kunnen worden”.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Follow by Email
Pinterest
LinkedIn
Share